Sabbater inom Wicca

Härnedan kommer jag att berätta om våra högtider, sabbarter (längst ner visas ett årshjul). Vi har åtta stycken sabbater. Fyra av dessa firar vi vid speciella årstidpunkter; vintersolståndet, vårdagjämningen, sommarsolståndet och höstdagjämningen. De andra fyra ligger däremellan. Högtidsdagarna kallas Samhain, Yule, Imbolc, Ostara, Beltane, Litha, Lughnasad/Lammas och Mabon. Dessa firas för att glädjas och markera naturens cykel av tillväxt och död, tillsammans med Guden och Gudinnan.

Imbolc (2 februari)
Imbolcs ursprungliga namn är Imbolg, men även Oimlec. Enligt en tradition inom wicca så betyder det otur om man inte plockat ner sina julsaker innan den här dagen. Ordet Imbolc betyder ?i magen?, det är i Moder Jords mage som våren kommer tillbaka och allt börjar blomma igen. Även denna högtid står för död och återfödelse, denna högtid brukar man inte fira tillsammans med vänner eller tillsammans med en coven, utan Imbolc är en stilla högtid som oftast firas i ensamhet.
Imbolc är kvinnornas högtid, här spelar gudinnan Brigid en stor roll. Brigid är barnafödandet, helandes och poesins beskyddare.

Ostara (20-23 mars, vårdagsjämningen)
Nu är natten och dagen lika långa och ljuset börjar återvända. Namnet Ostara kommer ifrån en germansk gudinna vid namn Eoster. Gudinnan tar sig upp från underjorden och därigenom återföds jorden. Nu börjar våren som just har kommit ut från Moder Jords mage. Vid denna högtid så har ägg en ganska stor betydelse, eftersom ägg symboliserar födelse (våren föds på nytt), ägg har även en koppling till månen.

Beltaine (30 april - 1 maj)
Den här högtiden är till för lycka, välmående och kärlek. Namnet Beltaine kommer från det engelska ordet Bel-fire som betyder brasa eller bål, ofta tänder man brasor uppe på kullar när det är Beltaine. Elden symboliserar lycka och förändring. Ett vanligt sätt att fira Beltaine på, är att samla vänner innan solnedgången, oftast på en kulle. Personen som håller i festen ska baka en slags kaka till alla som kommer, en utav kakorna ska vara bränd. Man ska sedan ställa ljus i en ring och turas om att hoppa över ljusen, ju högre man hoppar desto mera tur får man under året. Sedan ska man skicka runt en påse med kakorna i, den som får den brända kakan ska hoppa över ljusen tre gånger, medan den som bakat kakorna ska kasta ett ägg mot personen som hoppar. Om ägget träffar så kommer personen att få olycka under året, men om ägget missar så kommer han eller hon att få mycket tur.
Om du skulle fråga en wiccan vilken högtid hon/han tycker mest om skulle du nog få svaret Beltain. :)

Litha (Midsommar)

Nu är det årets längsta dag och kortaste natt, det är nu Solguden står som högst på himmelen. Efter idag så kommer dagarna att bli kortare, detta är Den döende solens tid. Vid denna högtid så sägs det att Ekkungen (det växande årets gud) och Järnekskungen (det avtagandets årets gud) strider mot varandra om vem som ska styra imperiet. Vissa säger att dessa gudar är tvillingbröder, och att de representerar den ljusa och den mörka tiden av året. Ekkungen vinner striden och får makten att styra, men han får ett dödligt sår.

Lughnasad (31 juli -1 augusti)
Nu är det halvvägs mellan sommaren och hösten. Lughnasad har fått sitt namn av Guden Lugh, en keltisk sol och eld gud Idag är det guden Lughs dödsdag, nu börjar mörkret komma tillbaka. Lughnasad kallas också för Lammas. Här är det en tidig skördefest som firas, bröd och till exempel vete eller havre är vanligt att man har på altarbordet.

Mabon (höstdagjämningen)
Nu är dagen och natten lika långa. Efter denna dag så återvänder mörkret. Namnet Mabon kommer ifrån en walesiska gud vid namnet Mabon. Som ägg är en symbol för Ostara, är äpple, som står för förnyelse, en viktig symbol för Mabon.

Samhain (31 oktober - 1 november)
Samhain är det nya årets pånyttfödelse och de gamla årets död. Förr var denna dag kelternas nyår. Eftersom gränsen mellan "de två olika världarna" är så tunn vid den här tiden så är detta en perfekt dag för att spå på. Samma dag som Samhain inträffar är det alla helgons dag. Vissa wiccaner åkallar sina döda anhöriga på den här dagen.

Yule (vintersolståndet)
Nu är det den längsta natten på året, Yule markerar att solen snart kommer tillbaka. Yule är också en tid av död och återfödelse, det är det växande ljusets gud vi firar. Det finns många likheter mellan den kristna julen och wiccas Yule, till exempel traditionen att pynta träd och hänga upp mistlar i taket.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0